In Frankrijk kan je vanaf 16 jaar het rijbewijs B1 behalen waarbij je een (elektrische) vierwieler L7E-C van max 450kg mag besturen.
__________________________________
Hierbij leert de jongere al met een kleine voertuig omgaan. Bovendien mag men 3 passagiers meenemen zodat men in Frankrijk frequent met 4 samen naar school rijdt. Men leert dus automatisch samen te werken door te carpoolen.
__________________________________________
Het voordeel van deze vierwielers is dat het bereik met een volle batterij op 150 km afstand ligt. Vermits de maximale snelheid begrenst is op 90 km/u voor een L7E, kan men dit voertuig overal gebruiken van de kleine binnenstad tot de ruime autosnelweg.
_______________________________________
Het verschil tussen L6E en L7E
In België is L6e-B vanaf 16 jaar en L7e-C vanaf 18 jaar!
Het verschil zit hem dus enkel in het verschil van de snelheid en de motorkracht. Maximum 45 km/u en 6 kilowatt voor L6E en maximum 90 km/u en 15 kilowatt voor L7E. Voor de rest zijn deze voertuigen identiek. Zoals de Twizy van Renault.
De zware vierwieler L7E kan worden bestuurd met een rijbewijs B1 in Frankrijk of B-73 in België. Dankzij deze elektrische vierwieler L7e-C 70km/u kan de jongere vlot mee in het Vlaamse gewest verkeer. Dit elektrische voertuig kan een duurzaam alternatief zijn. Tenslotte heeft men hier de opportuniteit aan de jongeren om reeds kennis te maken met de rijschool en te leren carpoolen met meerdere vrienden vermits er maximum 3 passagiersplaatsen mogen aanwezig zijn. Zodat hij deze ervaring later zal verder zetten.
Maar onze huidige wetgeving verbiedt voeren van personen onder de 18 jaar. Wat nog uit de twintigste eeuw stamt. Zelfs bij 16 jarigen mogen ouders niet meerijden, zelfs niet als lesgever om hun jongeren nog wat bijscholing te geven.
Om de jongeren enerzijds een rijbewijs B1 of B-73 hier te laten behalen op 16 jaar, en anderzijds hen personen te laten vervoeren, is er een nationale wetswijziging nodig! Vermits beide verboden niet opgelegd zijn door Europa, kan dit nationaal worden geregeld. Immers, in vele andere EU-landen, mag men voeren vanaf 14 of 16 jaar en is het rijbewijs B1 toegankelijk vanaf 16 jaar!
(**) Het rijbewijs B1 is in België rijbewijs B code 73 en is Europees geldig, vanaf 16 jaar, voor alle vierwieler L7e-C. Het is dus niet nodig om het model van het rijbewijs onmiddellijk te veranderen vermits men de beperkende code 73 kan toevoegen op het rijbewijs B, zijnde rijbewijs B1.
____________________________________
Christophe Vandersteene
Onafhankelijk Verkeersconsulent.
_______________________________________________________________________
Auteursrecht © 2019 Christophe Vandersteene. De volledige of gedeeltelijke inhoud van deze website mag gebruikt worden met bronvermelding van deze website en de auteur, doch op eigen risico. Er kunnen geen rechten geëist worden naar publicaties op deze website.
Hoewel de auteur alle gegevens en wetgeving met de nodige zorg heeft onderzocht, zijn druk en andere fouten en wetswijzigingen steeds mogelijk. De auteur is dan ook niet verantwoordelijk voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de inhoud van deze website en kunnen er dus ook geen schadevergoedingen of rechten worden geëist, in welke vorm ook. Door het lezen van deze website gaat de bezoeker akkoord met deze juridische informatie.
De ideeën die hier worden weergegeven zijn mogelijks theoretische stellingen, die mogelijks nog niet in de praktijk zijn uitgetest. De auteur kan dus niet garanderen dat de ideeën effectief de beoogde resultaten zullen bekomen. Bovendien kan de informatie op deze website ten allen tijde niet meer actueel zijn. en daarom kunnen er ook geen rechten verleent worden naar aanleiding van deze website.
De auteur is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de weergegeven video's van derden en worden enkel ter informatie weergegeven om een situatie te verduidelijken. Ook wanneer de video's strafrechterlijke inbreuken tonen is dit enkel als verduidelijking van het probleem bedoeld en vraagt de auteur uitdrukkelijk om deze inbreuken zelf niet te plegen.
De auteur is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de weergegeven video's van derden en worden enkel ter informatie weergegeven om een situatie te verduidelijken. Ook wanneer de video's strafrechterlijke inbreuken tonen is dit enkel als verduidelijking van het probleem bedoeld en vraagt de auteur uitdrukkelijk om deze inbreuken zelf niet te plegen.
___________________________________________________________________