Bromfietsen





_____________________________


In België zijn er 2 soorten bromfietsen. 





Namelijk bromfiets klasse A en klasse B. Voor Bromfiets klasse A bent in in België vrijgesteld van rijbewijs AM. Voor bromfiets klasse B hebt u een rijbewijs AM nodig indien u geboren bent na 7 februari 1961. 


1. Het behalen van het rijbewijs AM vanaf 16 jaar. 

Als ouder beslist u zelf over uw tiener, maar het verbieden op die leeftijd van een bromfiets leidt meestal tot onbegrip van die tiener met gevaarlijk en onverantwoord gedrag in het verkeer. Bovendien kan uw tiener meerijden op de bromfiets van een minderjarige vriend, wat verboden is als de bestuurder jonger is dan 18 jaar en worden (opgedreven) bromfietsen van vrienden gedeeld zonder dat u dit weet!


De totale kostprijs van het rijbewijs AM ligt rond de 400€. Daarin zit 6 uur theorie, 4 uur praktijk, examenbegeleiding, examengeld en afhaling rijbewijs inbegrepen.
Maar het is mijns inziens toch belangrijk dat uw tiener reeds op 16 jaar zijn of haar rijbewijs AM behaalt.Dit is namelijk goedkoper dan de duizenden Euro's die je anders aan boetes moet betalen. 
Bovendien leert uw tiener bij de opleiding ook het verkeersreglement en de gevaren in het verkeer kennen wat in het volgend filmpje wordt uitgelegd.

 

Tip!

U kan reeds uw theoretische examen afleggen als u de leeftijd van 15 jaar en 9 maanden hebt bereikt. Dus u kan reeds vanaf 15 jaar beginnen te studeren ter voorbereiding. Meer informatie over het behalen van het theoretisch examen AM in Vlaanderen vindt u hier

U kan dan reeds de 4 uur opleiding bij een rijschool beginnen en het examen afleggen vanaf de leeftijd van 16 jaar! Dan kan u onmiddellijk rijden met een voertuig van de categorie AM. Meer informatie over het behalen van het praktisch examen AM in Vlaanderen vindt u hier.

Hoe rijdt je correct en waar mag je rijden met een bromfiets klasse A of B.












Opgelet: Voor bromfiets klasse A ben je in België vrijgesteld van het rijbewijs AM en dus hebben de jongeren geen enkele opleiding gekregen in verband met defensief rijden, beheersing voertuig en kennis van de wegcode. Dit wordt in bovenstaand filmpje dan ook niet realistisch weergegeven vermits de jongere met bromfiets klasse A hier wel een opleiding krijgt van een rijschool.Dit gebeurt nooit in de praktijk! 




Een totale overzicht vind je op volgende brochure van het VIAS (vroeger BIVV) terug.



Meer informatie over veiligheidskledij voor de scooter.
De helm.
In volgend filmpje krijg je meer uitleg over waarom een helm belangrijk is en welk soort materialen er stevig en minder stevig zijn.




_________________________________________________________________________

Hierna worden verschillende type helmen uitgelegd.





_______________________________

Christophe Vandersteene
Onafhankelijk Verkeersconsulent.
_______________________________


Auteursrecht © 2019 Christophe Vandersteene. De volledige of gedeeltelijke inhoud van deze website mag gebruikt worden met bronvermelding van deze website en de auteur, doch op eigen risico. Er kunnen geen rechten geëist worden naar publicaties op deze website.


Hoewel de auteur alle gegevens en wetgeving met de nodige zorg heeft onderzocht, zijn druk en andere fouten en wetswijzigingen steeds mogelijk. De auteur is dan ook niet verantwoordelijk voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de inhoud van deze website en kunnen er dus ook geen schadevergoedingen of rechten worden geëist, in welke vorm ook. Door het lezen van deze website gaat de bezoeker akkoord met deze juridische informatie.

De ideeën die hier worden weergegeven zijn mogelijks theoretische stellingen, die mogelijks nog niet in de praktijk zijn uitgetest. De auteur kan dus niet garanderen dat de ideeën effectief de beoogde resultaten zullen bekomen. Bovendien kan de informatie op deze website ten allen tijde niet meer actueel zijn. en daarom kunnen er ook geen rechten verleent worden naar aanleiding van deze website.

De auteur is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de weergegeven video's van derden en worden enkel ter informatie weergegeven om een situatie te verduidelijken. Ook wanneer de video's strafrechterlijke inbreuken tonen is dit enkel bedoeld als verduidelijking van het probleem en vraagt de auteur uitdrukkelijk om deze inbreuken zelf niet te plegen.    


















































___________________________________________________________________