Dynamische pijlen geïntegreerde verkeerslicht.








Probleemstelling.



Wanneer er lichten met pijlen worden geplaatst, dan moet volgens de huidige wetgeving elke richting of combinatie van richting gescheiden getoond worden.


In België echter komen bovenstaande combinaties voor. Een aparte combinatie met bolle lichten rechts gecombineerd met een aparte combinatie met pijl lichten links, op de linkse foto.
Op de rechtse foto één combinatie met een rood bol licht en daaronder een groene pijl. Eigenlijk betekenen beide foto's volgens de verkeerswet hetzelfde.  


Zie https://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/243-art61
Artikel 61.1.5 zegt dat het rode licht mag aangevuld worden met een groene pijl en artikel 61.2.2 zegt dat de bijkomende lichten in de vorm van een pijl onder of naast het groene licht wordt aangebracht. Men mag dus in de richting doorrijden op voorwaarde dat voorrang verleend wordt aan de bestuurders die op regelmatige wijze uit andere richtingen komen en aan de voetgangers. Dit is eigenlijk niet de bedoeling van de linkerfiguur maar is wel wettelijk volgens bovenstaande wegcode.

Anders wordt het met onderstaande combinatie.


Deze combinatie staat niet in de wegcode en is dus niet wettelijk in België.

Er is reeds in 2010 een uitspraak gedaan door een politierechter over deze combinatie van lichten! Namelijk: Door rood afslaan niet strafbaar in België!

BRUSSEL - Een automobilist is dinsdag door de rechtbank in het Belgische Kortrijk vrijgesproken voor het rijden door rood. Het vergrijp vond plaats op een kruispunt waar een pijlvormig verkeerslicht voor links afslaan op rood stond, maar een cirkelvormig licht voor rechtdoor rijden op groen. Volgens de rechter blijkt nergens uit het Belgische verkeersreglement hoe een weggebruiker in deze situatie dient te handelen.

Oplossing.



 Zal later worden aangevuld.
__________________________________________

Christophe Vandersteene
Onafhankelijk Verkeersconsulent.


_______________________________________________________________________

Auteursrecht © 2019 Christophe Vandersteene. De volledige of gedeeltelijke inhoud van deze website mag gebruikt worden met bronvermelding van deze website en de auteur, doch op eigen risico. Er kunnen geen rechten geëist worden naar publicaties op deze website.


Hoewel de auteur alle gegevens en wetgeving met de nodige zorg heeft onderzocht, zijn druk en andere fouten en wetswijzigingen steeds mogelijk. De auteur is dan ook niet verantwoordelijk voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de inhoud van deze website en kunnen er dus ook geen schadevergoedingen of rechten worden geëist, in welke vorm ook. Door het lezen van deze website gaat de bezoeker akkoord met deze juridische informatie.

De ideeën die hier worden weergegeven zijn mogelijks theoretische stellingen, die mogelijks nog niet in de praktijk zijn uitgetest. De auteur kan dus niet garanderen dat de ideeën effectief de beoogde resultaten zullen bekomen. Bovendien kan de informatie op deze website ten allen tijde niet meer actueel zijn. en daarom kunnen er ook geen rechten verleent worden naar aanleiding van deze website.

De auteur is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de weergegeven video's van derden en worden enkel ter informatie weergegeven om een situatie te verduidelijken. Ook wanneer de video's strafrechterlijke inbreuken tonen is dit enkel als verduidelijking van het probleem bedoeld en vraagt de auteur uitdrukkelijk om deze inbreuken zelf niet te plegen.    


















































___________________________________________________________________